XX. mendeko Euskararen Corpus estatistikoa

Testuingurua

NUTRIZIOGAITZA.

Nutriente gehiegi ala gutxiegi hartzen baditugu, gorputzean funtzio eta organiko aldaketa batzu sortzen dira.

Hauek nutriziogaitza izena hartzen dute eta klinika mailan sintoma batzugatik ezagutzen dira.

Nutritzaile lar hartzeagatik
Loditasuna;
Hiperbitamina A;
Hiperbitamina D
.

Nutrizaile gutxi hartzeagatik
Nutriziogaitza, eznutrizioa;
Bero nutriziogaitza;
Proteina nutriziogaitza;
Bitamina hutsuneak;
Mineral hutsuneak
.

Bero nutriziogaitza: Kalori gutxi hartzen ditugunean, bero nutriziogaitza sortzen da.

Bere zergatiak hauk dira: - nutrizio heziketa eza.

- elikadura ohitura txarrak.

- gose eza.

- digestio aparatua ala geroago, janariaren suntsidura gehituta dagoenean.

- xurgapena urrituta dagoenean (sprue).

- nutritzaileak gordetzeko tokia eragotzita dagoenean (gibeleko eritasunetan).

- nutritzaileak erabiltzeko era eragotzita dagoenean (diabetisa).

- nutritzaile iraizpena gehituta dagoenean (giltzurruneko eritasunetan e.a.).

- Gorputzeko behar izanak gehituta daudenean.

- Gorputzeko lanak gehituta daudenean, hazkuntzan, haurdunaldietan, sukarrean e.a.

ELIKADURA ETA ALKOHOLA.

Alkohola elikaduraren kaltegarria da: - Alkoholak kaloriak ematen ditu baina ez inongo nutrienterik.

Alkohol 100 gramuk 5 kaloria ematen ditu.

Honek ondorio bezala proteina, koipe eta karbohidratoen ingestioa gutxitzen du.

- Alkoholak narritatzen du eta gastritisa ekoizten du ondorio bezala.

- Alkoholak bitamina B konplexuaren xurgapena gutxitzen du eta ondorio lez bitaminaren hutsuneak agertzen dira.